AndersJansgården
Kallmora

Välkommen till vår underbara Bergsmansgård i Kallmora By!

Vi bor i norra Västmanland på gräns mot Dalarna. Gården har anor från början av 1700-talet. Den gamla stilen är bevarad och vi renoverar vart efter tid och ekonomi tillåter. År 2008 blev en liten veranda på husets framsida klar och där kan vi sitta och njuta av livet på lediga stunder. Förra året, 2009, beställde vi ny ytterfasad och några nya fönster av snickaren i byn.

Vi har bott här sedan år 1996 och vi trivs i denna härliga omgivning. Här finns ett och annat spöke som ger sig till känna då & då, något vi lärt oss leva med. Boningshuset har 6 rum och ett stort bondkök, vi har kakelugnar & öppenspis, hela huset inger till trivsel med gamla anor.

Vi föder upp Islandshästar & Isländska Fårhundar i liten skala under gårds- & kennelnamnet Kveikja.

Kallmora - tidigare benämnd som Caldemor.

En by med en historik som går långt tillbaka i tiden. Ol Mats gården var den första bergsmansgården, därifrån kom den kända Bergsmanssläkten Hollstenssons. Norbergs Bergslags första bergsfogde kom härifrån och sedermera söner som blev präster. De tog namnet Hollstenius. En dotter fick namnet Ursila Hollstenius. Hon blev stammoder för Reuterholmska ätten. Vilken fick en spridning utanför landets gränser.

Till denna släkt räknade sig Catarina Alexievna, gift med Tsar Peter den förste i Rssland. Catarina donerade en gravsten till Hollstensonska släktens minne. Den finns uppsatt i Norbergs kyrka till höger i vapenhuset.

Släkten ägde ett flertal gruvor och järnhytta som det sedermera blev tre brukare till. 1739 blåstes hyttan ned, därefter uppfördes en kopparhytta som blåstes ned 1750. På platsen blev det senare en skvaltkvarn.

Nuvarande rid- och vandringsled som utgår från Kallmora är den gamla Hedemoravägen som användes fram till 1934, numera kallad Engelbrektsleden. Vid Östra Djupkärra går den ihop med leden till Karsbo.

Hos oss kan du köpa karta och säsongskort för ridning på lederna.

Boningshuset med verandan som snickrades
klart sommaren 2008.
Fifa & Pia och Jimmy & Friða. Katla följer med matte sågott som överallt.
Läs mer på vår egen hemsida!
Kontakt: Maria Koivisto Eriksson & Ingvar Eriksson, Kallmoravägen 8, 73891 Norberg, 0223-25172, 070 6794898, 070 2511800.
TOMT