Senaste nytt!

Vill du bli inspirerad - klicka här!

Kartor 111210

Införd i Enköpings Posten 15/9

 

Tisdagen 21/6 gör vi en utflykt till Turbo-området
i avsikt att finna en blästerugn. Detta är en föregångare till mulltimmerhyttorna.

Mötesplats: Turbo festplats kl 09.00
Medtag förtäring, tidsåtgång ca 3 timmar.

Välkomna med!

 

 

Frilagd väg v. 19

Den gamla vägen från 1300-talet mellan Vikmanshyttan och Nyhyttan är nu frilagd och återställd som den en gång var.
Detta har möjliggjorts med hjälp av familjen Fredrikssons / Ingvallsbenning, Janne och Lissie Klingberg från Norberg, Janne Johansson Davidshyttan, Bengt Hedström Säter.

Ett stort tack till samtliga för att ni ställt upp!

Bergsmansbygd / Ingemar

 

 

Räddad kulturstig. v 15.

Under veckan har jag och Rolf Fredriksson från Ingvallsbenning fortsatt lokaliseringen och märkningen av fäbodstigen/postvägen från Norn  till Turbo och Nyhyttan.Vi spårade den fram till skogsbilvägen i närheten av L. Lövsjön, det blev ca 1 km det tog 5 timmar att lokalisera den gamla stigen.
Vid denna sträckas slut gör vi för tillfället ett uppehåll och förflyttar oss till  Dalkarlsberget som finns mellan Turbo och Nyhyttan. Där kommer en bättre körväg upp från Nyhyttan som jag tidigare gissningsvis  kopplat ihop med malmkörning från gruvorna i Norberg.
Här finner vi nu sparade kulturstubbar, en tämligen bred och en gång i tiden välkörd väg.
Den har riktningen mot Brandtornsberget och Skråköping/Turbo. I närheten vi fd brandtornet viker fäbodvägen av mot den tidigare märkta delen.
Väl framme vid  Skråköping  så visar det sig att min tidigare gissning var riktig för här kommer vintervägen från Ramsen.Gränse .Bjurtjärnstorp och Gäsjö i Norberg.

Återstår röjning av lederna  som är inplanerade till V 17 onsdagen 27 och torsdagen 28.
De som  vill deltaga är välkommen. Vi är tre som har motorsåg övriga plockar undan efter oss. Så tar vi gemensam och nog så viktig kafferast.
Efter detta kan vi erbjuda ridning och vandring i fin Bergslagsnatur med inslag av historiska platser ända från 1300-talet.

 

Fortsättning av räddad kulturstig (läs hur det började lite längre ner )

Fredag em  8/4  hemkommen efter tre timmars arbete med att lokalisera fortsättningen på Post och fäbodvägen. Jag förstod att vägen jag söker måste gå upp över det höga Grycksberget men hur finner jag den. Efter övergången över en bred bäck så förstod jag att  nu spårar jag fel väg, här har människorna för femhundra år sedan aldrig lagt sin fäbodväg där kor och övriga djur skulle ta sig fram.
Nåja …det är bara att ta sig upp på bergets rygg och ta en kaffepaus och börja om. Labradoren Isa, den trogna följeslagaren protesterade inte till en kaffepaus, det kunde ju vankas en bit av smörgåsen.
Väl uppe så finner jag en magnifik utsikt över  skogarna, bergen och dalgångar med ett antal sjöar.
Vad jag nu ser är en öppning mellan granarna i skogskanten, här är vägen, det är bara att börja gå och samtidigt snitsla den. Vad enkelt det kan bli  ibland bara man förstår vad man ser.
Väl nere vid bäckövergången så har jag nu riktningen klar i huvudet så denna lokaliserade led kan kopplas ihop med den tidigare.
Fortsättning  följer...

Med bästa hälsningar  / Ingemar

 

Kulturstig räddad!

Har idag tillsammans med Sören Bergman räddat delar av den sk postvägen mellan Stubbs täkten ochTurbo. Stigen som vi idag talar om kan även benämnas som fäbodvägen. Fäbodarna var etablerade inom området under 1500-talet.
Postväg blev det först när Norn blev etablerat bruk på 1700-talet.
Fick igår vetskap om att en del av skogen skulle börja avverkas nu på torsdag. Det blev brådskande att rädda leden, de stora och gamla tallarna ca 150 år och en kallkälla.
Leden finns ej utmärkt på någon av bolagets kartor, det var alltså upplagt för stora skador på led och skog. Nu är allt räddat för framtiden i ytterligare 500 år.
Hela sträckningen frånVikmanshyttan till Stubbs täkten beräknas vara klar att  tagas i bruk  för rid och vandring någon gång i slutet av maj eller början av juni månad. Då gör vi en officiell invigning med inbjudna Kultur och Fritidsförvaltningar och Turistorganisationer från Hedemora, Norberg, Smedjebacken, Ludvika, Stora Skog samt media. Ryttare ska finnas med. Samt någon form av servering vid Gryck-Anders fäbodplats.

Med bästa hälsningar                                                                                                                                               
Ingemar Udd

 

Kommande program

Vi återkommer under maj med kommande program.

 

Nytt blad mars 2011

Nedanstående blad finns nu upptryckt och kommer att finnas tillgänglig på Vildmarksmässan men även på turistbyråer osv under året.
På baksidan finns karta över området som omfattar 16 mil i omkrets. Kartan kan du se under länken "Var ligger orterna".

 

20 februari 2011

Planeringen  för  året är igång.
Leden från Bråfors till Hemshyttan kommer att färdigställas. Leden från Sörbo i Vad till Hemshyttan kommer att skyltas.
Efter Kos Johannas led  mellan Fragg i Norberg till fd Knivens torp söder om Norn, kommer Luvas kolbotten att ordningställas med en rastplats. En rastplats tillkommer ca 1.5 km  norr om sjön Långtomen.
Vid Kos Johannas fd stugplats blir det en rastplats med utsikt över sjön Bulgölen.
Inom området Ingvallsbenning – Turbo kommer de gamla vägarna mot Skråköping, Ängarna  vidare tillbaka till Ingvallsbenning och Jälkarbyn att märkas upp med rid och vandringsskyltar.
Vikmanshytteområdet.
Härifrån utgår en mycket gammal väg från 1300-talet till Nyhyttan vidare till Turbo. Från Turbo finner vi  leden som går till Norn från 1400/1500 talet.
Efter denna  väg  finns  lämningar efter torparna Mats Olofsson  F i Lassbo  D 1655, sonen Anders Mattson. Benämnd som Gryck-Anders och  sonson  Lars Andersson Stubb. (Därav Stubbtäkten)
Vid sjön Grycken  återfinner vi Gryck-Anders fäbod, där det är lämpligt att förlägga en rastplats.
Framme i Norn går leden ihop med lederna som går till Norberg, Larsbo och Hemshyttan.

Vid fd Bergsmansbyn Gräntse tar vi fram den äldsta vägen mot Norberg  troligen från 1400-talet.
Där återfinner vi  lappdammen och i dess närhet lappkullen. Skogssamen Johan hade sin torvkoja där. Kullen är utmärkt på 1692 års karta.
Vi har ytterligare två samiska boplatser lokaliserade.
Samtliga leder är ypperliga som rid- och vandringsleder. Samtliga leder går genom kulturarvsområden.

Förhoppningsvis kan lederna vintertid användas för skidutflykter.
Välkomna ut mot nya intressanta mål och upplevelser.
Önskar ni hjälp att planera flera flera dagars ritt eller vandring,
är ni välkomna att kontakta
Ingemar Udd 070-601 42 83  
E-post: udd.ingemar@telia.com

TOMT